Podróżując, zawsze zwracam uwagę na tradycję i kuchnię. Patrzę nie tylko co, ale też w jaki sposób się spożywa. Na przykład, kawa po to nie tylko jej picie z ładnej filiżanki. W wielu miejscach, wszystko zaczyna się w trakcie doboru ziaren czy sposobu mielenia. Oprócz tego, na przykład w Turcji czy na Cyprze parzenie tradycyjnej kawy wymaga szczególnej uwagi.
Dziś przedstawię Wam moje ulubione przepisy na kawę, która przeniesie nas na południe Europy. Zaczniemy od kawy z Grecji.
Wpis powstał we współpracy z:
Grecka kawa na lato- zamiast frappe, freddo
Greckie frappe robi się z kawy rozpuszczalnej. I chociaż sama często podaję frappe jako lekką, popołudniową kawę, to nie każdemu przypadnie do gustu-to kawa instant. Za to Freddo to kawa mrożona, oparta na prawdziwej kawie.
Przepis na grecką kawę freddo
Składniki:
- kawa
- kostki lodu
- cukier (ewentualnie)
Jak zrobić greckie freddo?
Przygotowujemy espresso (może być podwójne). W przypadku tej kawy, warto zwrócić uwagę na to jakie powinno być idealne espresso, bo poza lodem i cukrem nie ma żadnych dodatków. Ważna jest pianka i wyrazistość kawy.
Espresso przelewamy na do shakera, dodajemy cukier, po rozpuszczeniu- kostki lodu. Następnie wstrząsamy kawę. Przelewamy do szklanki, można dodać więcej kostek lodu. Gotowe 😊 sama freddo (lub frappe) najczęściej piję na podwórku, celebrując wakacyjną atmosferę.
Przepis na greckie frappe znajdziecie tutaj: Jak zrobić prawdziwe, greckie frappe? Przepis na grecką kawę mrożoną
Przepis na kawę z Wysp Kanaryjskich: barraquito
Kto już był na Teneryfie, wie, że warto spróbować tradycyjnej kawy zwanej barraquito. Tradycyjnie jest podawana z likierem, ale jeśli w menu będzie jeszcze kawa zaperoco, barraquito będzie bez alkoholu.
Składniki na barraquito:
- espresso
- mleko (spienione)
- mleczko skondensowane (dałam 1.5 łyżki, ale było dość słodkie)
- cynamon
- skórkę z cytryny (lub kawałek cytryny)
Jak zrobić prawdziwe barraquito?
Kawę robimy w szklance, warstwowo:
- Na dnie: mleczko skondensowane
- Jeśli chcemy zrobić kawę z dodatkiem likieru (oryginalnie, likier 43), dodajemy go teraz
- Kolejna warstwa to espresso
- Na samą górę dajemy spienione mleko, które posypujemy cynamonem.
Kawę barraquito można podać z kawałkiem cytryny. Niektórzy zamiast tego, używają jedynie skórki, bardziej do dekoracji.
Gotowe 😊 moim zdaniem najlepiej smakuje picie jej warstwowo, ewentualnie lekko zmieszaną (chodzi o mleczko na końcu).
Przepis cappuccino prosto z Włoch
Cappuccino. Z pozoru zwykłemu dniu nadaje lekkości, dodatkowo przywodzi na myśl wakacyjne wspomnienia. Czym jest Dolce Vita? Opinie są naprawdę różne, ale moim zdaniem wywodzi się z miejsca, w którym serwują idealne cappuccino.
Do cappuccino potrzebujemy jedynie dwóch składników:
- espresso
- spienionego, ciepłego mleka
- ewentualnie, cukier
Jak zrobić cappuccino?
Ważne są trzy rzeczy:
- dobrze zrobione espresso (z jakościowej, świeżej kawy)
- mleko spienione, ale nie sztywne (przy wlewaniu, pianka powinna zostać na wierzchu)
- proporcje: mleko to najczęściej od 100-150 ml, przy czym pianka zajmuje mniej niż połowę jego objętości.
Przypomniało mi się, jak na studiach pracowałam w lodziarni, gdzie również serwowano kawy. Dziewczyny prześcigały się w robieniu pięknego cappuccino, zdobiąc je cudownymi wzorami. Mi wychodziło jedynie serce. 😊
Uwagi na koniec
Jeśli unikasz produktów mlecznych to jak najbardziej można je zamienić na roślinne. Napoje roślinne sprawdzają się jako zamiennik mleka. Niestety, nie wszystkie- warto poszukać takiego, który ma to zaznaczone na opakowaniu (dla baristów, ale te zwykle są droższe) lub próbować metodą prób i błędów 😊
Mam nadzieję, że moje przepisy uprzyjemnią Ci wakacje, nawet jeśli spędzasz je w domu. Jeśli szukasz przepisu na greckie frappe, sprawdź ten wpis: Jak zrobić prawdziwe, greckie frappe? Przepis na grecką kawę mrożoną
Inne kawowe przepisy znajdziesz tutaj:
- Kawa po turecku. Jak je przygotować? Przepis i ciekawostki
- Kawa po grecku- najprostszy przepis
- Herbata po turecku- jak ją zrobić w domu? Przepis na turecki czaj
Jeśli masz jakąś ulubioną kawę, której nie ma w tym zestawieniu, a kojarzy Ci się z wakacjami, podrzuć mi nazwę, najlepiej wraz z przepisem 😊
Cześć! Mam nadzieję, że podążycie moim szlakiem w podróży. Chętnie oglądam zdjęcia i filmy moich czytelników, dlatego oznaczajcie mnie w mediach społecznościowych:
Instagram: @ewelina.gac
Facebook: @wposzukiwaniukoncaswiata
Jestem absolutnym kawoszem i obowiązkowo wypróbuję któraś z tych kaw😁
super, daj znać jak Ci smakowały 🙂
Moją ulubioną wakacyjną kawą jest zdecydowanie espresso tonic, czyli po prostu espresso z tonikiem i lodem. Pysznie orzeźwia 🙂
O, tego jeszcze nie próbowałam 🙂 w sam raz na upalne lato!
Kocham kawę, a od kiedy mam w domu ekspres ciśnieniowy to jej picie weszło na inny poziom. Latem kawa mrożona w różnych postaciach jest u mnie obowiązkowa!
Brzmi świetnie- tak świetnie, że bym do Ciebie wpadła na kawę 🙂
Musisz kiedyś wybrać się też do Wietnamu i spróbować ich kawy! Niezwykle mocna i aromatyczna, przygotowywana w specjalnym zaparzaczu. Na samym dnie filiżanki, a raczej kubka, kondensowane, słodkie mleko. Do tego wlewana jest kawa kropelka po kropelce i dodawany lód. Jak sama nie przepadam za kawą – tak, jestem dziwakiem, tak ta była genialna!
Marzy mi się taka kawa! Słyszałam o niej wcześniej, ale nie udało mi się jeszcze spróbować- może zrobię w domu, choć nie wiem czy to będzie to samo? 🙂
Uwielbiam mrożoną kawę i latem piję prawie codziennie 🙂 A od niedawna mam jeszcze spieniacz ariete, więc kombinuję coraz to nowsze wersje, więc Twoj wpis bardzo mi się przyda! 🙂
Miło mi to słyszeć. Pozdrowienia!