Przepisy na wakacyjną kawę z różnych krajów

Podróżując, zawsze zwracam uwagę na tradycję i kuchnię. Patrzę nie tylko co, ale też w jaki sposób się spożywa. Na przykład, kawa po to nie tylko jej picie z ładnej filiżanki. W wielu miejscach, wszystko zaczyna się w trakcie doboru ziaren czy sposobu mielenia. Oprócz tego, na przykład w Turcji czy na Cyprze parzenie tradycyjnej kawy wymaga szczególnej uwagi.

Dziś przedstawię Wam moje ulubione przepisy na kawę, która przeniesie nas na południe Europy. Zaczniemy od kawy z Grecji.

Wpis powstał we współpracy z

Grecka kawa na lato- zamiast frappe, freddo

Greckie frappe robi się z kawy rozpuszczalnej. I chociaż sama często podaję frappe jako lekką, popołudniową kawę, to nie każdemu przypadnie do gustu-to kawa instant. Za to Freddo to kawa mrożona, oparta na prawdziwej kawie.

Przepis na grecką kawę freddo

Składniki:

  • kawa
  • kostki lodu
  • cukier (ewentualnie)

Jak zrobić greckie freddo?

Przygotowujemy espresso (może być podwójne). W przypadku tej kawy, warto zwrócić uwagę na to jakie powinno być idealne espresso, bo poza lodem i cukrem nie ma żadnych dodatków. Ważna jest pianka i wyrazistość kawy.

Espresso przelewamy na do shakera, dodajemy cukier, po rozpuszczeniu- kostki lodu. Następnie wstrząsamy kawę. Przelewamy do szklanki, można dodać więcej kostek lodu. Gotowe 😊 sama freddo (lub frappe) najczęściej piję na podwórku, celebrując wakacyjną atmosferę.

Przepis na greckie frappe znajdziecie tutaj: Jak zrobić prawdziwe, greckie frappe? Przepis na grecką kawę mrożoną

Przepis na kawę z Wysp Kanaryjskich: barraquito

Kto już był na Teneryfie, wie, że warto spróbować tradycyjnej kawy zwanej barraquito. Tradycyjnie jest podawana z likierem, ale jeśli w menu będzie jeszcze kawa zaperoco, barraquito będzie bez alkoholu.

Składniki na barraquito:

  • espresso
  • mleko (spienione)
  • mleczko skondensowane (dałam 1.5 łyżki, ale było dość słodkie)
  • cynamon
  • skórkę z cytryny (lub kawałek cytryny)

Jak zrobić prawdziwe barraquito?

Kawę robimy w szklance, warstwowo:

  • Na dnie: mleczko skondensowane
  • Jeśli chcemy zrobić kawę z dodatkiem likieru (oryginalnie, likier 43), dodajemy go teraz
  • Kolejna warstwa to espresso
  • Na samą górę dajemy spienione mleko, które posypujemy cynamonem.

Kawę barraquito można podać z kawałkiem cytryny. Niektórzy zamiast tego, używają jedynie skórki, bardziej do dekoracji.

Gotowe 😊 moim zdaniem najlepiej smakuje picie jej warstwowo, ewentualnie lekko zmieszaną (chodzi o mleczko na końcu).

Przepis cappuccino prosto z Włoch

Cappuccino. Z pozoru zwykłemu dniu nadaje lekkości, dodatkowo przywodzi na myśl wakacyjne wspomnienia. Czym jest Dolce Vita? Opinie są naprawdę różne, ale moim zdaniem wywodzi się z miejsca, w którym serwują idealne cappuccino.

Do cappuccino potrzebujemy jedynie dwóch składników:

  • espresso
  • spienionego, ciepłego mleka
  • ewentualnie, cukier

Jak zrobić cappuccino?

Ważne są trzy rzeczy:

  • dobrze zrobione espresso (z jakościowej, świeżej kawy)
  • mleko spienione, ale nie sztywne (przy wlewaniu, pianka powinna zostać na wierzchu)
  • proporcje: mleko to najczęściej od 100-150 ml, przy czym pianka zajmuje mniej niż połowę jego objętości.

Przypomniało mi się, jak na studiach pracowałam w lodziarni, gdzie również serwowano kawy. Dziewczyny prześcigały się w robieniu pięknego cappuccino, zdobiąc je cudownymi wzorami. Mi wychodziło jedynie serce. 😊

Uwagi na koniec

Jeśli unikasz produktów mlecznych to jak najbardziej można je zamienić na roślinne. Napoje roślinne sprawdzają się jako zamiennik mleka. Niestety, nie wszystkie- warto poszukać takiego, który ma to zaznaczone na opakowaniu (dla baristów, ale te zwykle są droższe) lub próbować metodą prób i błędów 😊

Mam nadzieję, że moje przepisy uprzyjemnią Ci wakacje, nawet jeśli spędzasz je w domu. Jeśli szukasz przepisu na greckie frappe, sprawdź ten wpis:

Najprostszy przepis na kawę po turecku (zwana w Grecji „kawą po grecku”)

Jeśli masz jakąś ulubioną kawę, której nie ma w tym zestawieniu, a kojarzy Ci się z wakacjami, podrzuć mi nazwę, najlepiej wraz z przepisem 😊

Ściskam,

8 KOMENTARZE

  1. Kocham kawę, a od kiedy mam w domu ekspres ciśnieniowy to jej picie weszło na inny poziom. Latem kawa mrożona w różnych postaciach jest u mnie obowiązkowa!

  2. Musisz kiedyś wybrać się też do Wietnamu i spróbować ich kawy! Niezwykle mocna i aromatyczna, przygotowywana w specjalnym zaparzaczu. Na samym dnie filiżanki, a raczej kubka, kondensowane, słodkie mleko. Do tego wlewana jest kawa kropelka po kropelce i dodawany lód. Jak sama nie przepadam za kawą – tak, jestem dziwakiem, tak ta była genialna!

    • Marzy mi się taka kawa! Słyszałam o niej wcześniej, ale nie udało mi się jeszcze spróbować- może zrobię w domu, choć nie wiem czy to będzie to samo? 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here