Kawa po grecku- jak ją przygotować w domu? Najprostszy przepis

Kawa po grecku to jedna z moich małych przyjemności. Co ciekawe, kawę po grecku pije się też na Cyprze czy w Turcji. Warto wiedzieć, że w Turcji widnieje jako kawa po turecku. Ale nie ważne jak ją nazwiemy, bo przecież parzy się ją w ten sam sposób.

Dziś opowiem nie tylko o tym o tym jak parzy się kawę w Grecji, ale też o tym jaką kawę wybrać. Jeśli natomiast szukacie przepisu na grecką kawę mrożoną- frappe, sprawdźcie ten przepis: Jak zrobić prawdziwe, greckie frappe? Przepis na grecką kawę mrożoną

Spis treści

Kawa po grecku. Jaką kawę wybrać?

Bardzo ważne jest to, żeby była to kawa bardzo drobno zmielona. Nie może być to zwykła kawa z marketu, tylko taka przeznaczona do kawy parzonej w tygielku. Ziarna zmielone są bardzo mocno, praktycznie na “cukier puder”. W Grecji, Turcji i na Cyprze w sklepach znajdziemy wiele rodzajów do wyboru.

Kiedy jestem w sklepie w Grecji i nie mogę się zdecydować, bo nie ma kawy, którą znam patrzę na… cenę. Jedna marka potrafi wypuścić kilka różnych kaw (co widać po opakowaniu), a różnica cenowa jest niewielka. Oczywiście, różnią się nie tylko ceną, ale po cenie najłatwiej poznać, która będzie pasować. Najczęściej smakuje mi ta nie najtańsza, ale też nie najdroższa 😊

Natomiast, kiedy z danej firmy sprzedają jeden typ kawy po grecku zakładam, że będzie dobra i najczęściej się nie mylę. Za granicą koszt kawy to ok. 1 euro za małą paczuszkę. W Polsce nieco więcej.

Akcesoria do kawy po grecku

Potrzebny będzie tygielek i małe filiżanki. Nie muszą być z Grecji- w Polsce na pewno znajdziecie coś odpowiedniego. Co do tygielka- ważne jest, żeby nie był za duży. Warto dopasować jego wielkość do tego, ile kaw się zmieści.

Jak zaparzyć kawę po grecku?

Kawę po grecku parzę w ten sposób

  1. Do tygielka daję tyle wody, ile mieści się w filiżance (w filiżankach)
  2. Na każdą filiżankę wsypuję łyżeczkę kawy i ewentualnie cukier. Cukier dodaje się teraz.
  3. Tygielek stawiam na palnik/kuchenkę. Uwaga, lepiej żeby kawa powoli dochodziła do wrzenia, wtedy ma lepszy aromat.
  4. Po zagotowaniu kawy, zbieram piankę z góry i przekładam ją do filiżanek.
  5. Mieszam kawę w tygielku i czekam aż się zagotuje
  6. Przelewam ją filiżanek.

Nie jest to zbyt skomplikowane, ale trzeba cały czas patrzeć na kawę, żeby nie wykipiała. Nie wiem ile razy już szorowałam kuchenkę, bo w trakcie parzenia się zamyśliłam😊

Kawowe inspiracje

Kawa po grecku przypomina mi czas, kiedy mieszkałam w Grecji. Mam tak, że różne rodzaje kawy kojarzą mi się z miejscami. Dlatego poniżej znajdziecie kilka inspiracji z różnych stron świata!

Kto z Was robił już kawę po grecku? A może nazywacie ją inaczej?

Ściskam,
Ewelina

2 KOMENTARZE

  1. Takie tygielki i sposób parzenia kawy są też popularne w krajach Maghrebu – piłam ten przysmak m.in. w Maroku 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here