Nie mam takiego drugiego przepisu, o który prosiłyby mnie przyjaciółki, koleżanki, a czasem i Wy, drodzy czytelnicy. Jest to przepis na pierniczki. Takie, które nie są ani za twarde, ani za miękkie, smakują zarówno z lukrem jak i bez. W Boże Narodzenie uwielbiam wspominać czasy dzieciństwa: wycinania serduszek i lukrowania ciasteczek razem z mamą.
Specjalnie dla Was:
Przepis na pierniki idealne
Choć obecnie nie jem jajek i unikam nabiału, to podam Wam ten stary przepis Jeśli chcecie jednak wegańskie pierniczki, poniżej podaję zamienniki. A polecam Wam tylko to, co najlepsze. 🙂 porcja wystarcza na 2 pełne blaszki cieńszych pierniczków lub 1,5 grubszych.
Składniki:
- ¼ szklanki miodu
- 80 gram masła
- 1 jajko
- pół szklanki drobnego cukru (jeśli chcecie słodsze)
- 2 ¼- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5-2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej bez cukru)
- kakao (do uzyskania koloru)
Jak zrobić wegańskie pierniczki?
Zamiast masła, można dać np. olej kokosowy, zamiast jajka- banana, zamiast miodu prawdziwego- sztuczny lub dać sam cukier.

Jak zrobić pierniczki?
Masło podgrzać, może być razem z cukrem. Sypkie składniki wymieszać, dodać jajko, miód i podgrzane masło. Wymieszać, zagnieść. Wsadzić na chwilę do lodówki, żeby stwardniało. Wycinać w ulubione wzory. Piec 10 minut w 180 stopniach.

Kiedy zrobić pierniczki?
Te pierniczki zaraz po upieczeniu nie są twarde, więc można je zrobić nawet w Wigilię. Co ciekawe, można je robić zarówno długo przed świętami (nie twardnieją). Jeśli i w Waszych domach robicie pierniczki z tego przepisu, dajcie znać czy też tak Wam smakują!
Kochani, z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam wszystkiego dobrego. Aby w tym czasie jedynym problemem było “czy zjeść jednego pierniczka więcej”.
Ściskam,
Cześć! Mam nadzieję, że podążycie moim szlakiem w podróży. Chętnie oglądam zdjęcia i filmy moich czytelników, dlatego oznaczajcie mnie w mediach społecznościowych:
Instagram: @ewelina.gac
Facebook: @wposzukiwaniukoncaswiata
Zrobiłam z synem pierniczki z przepisu mojej babci 🙂 Bardzo podobny przepis do twojego 🙂
Super! Myślę, że ten przepis mama też od kogoś dostała, więc może nawet od tej samej osoby 🙂
My od lat też mamy swój ulubiony przepis na pierniczki, które są od razu miękkie. Super.
Ciekawa jestem czym się różnią obydwa przepisy 🙂
Pierniczki na święta muszą być. Pięknie Ci wyszły. U nas w tym roku królują pierniczki z mąki gryczanej- zachęcam do spróbowania. Pozdrawiam!
Dziękuję, z chęcią spróbuję! 🙂
Ja zawsze trafiłam na zębołamacze! Chyba się skuszę na Twój przepis 😁👍
Właśnie nie wiem skąd się biora takie przepisy! Pozdrowienia i samych miękkich pierniczków życzę 🙂