Co zjeść w Hiszpanii? Przewodnik po hiszpańskiej kuchni

Wakacje w Hiszpani. Chyba każdy, kto wybiera się za granicę, sprawdza jakie pyszności może zjeść w danym kraju. Kuchnia hiszpańska słynie z różnorodności i ciekawych smaków. Spowodowane jest to długą historią handlową kraju. Hiszpania jest również dużym krajem, częściowo położonym na wyspach, przez co regionalne kuchnie nieco się od siebie różnią.

W tym przewodniku opowiem o tym, jakich potraw warto spróbować w Hiszpanii, jakie są najpopularniejsze składniki kuchni hiszpańskiej. Zapraszam serdecznie na podróż po różnych smakach i daniach, które mam nadzieję i Wam posmakują.

Spis treści

Hiszpańska kuchnia – wprowadzenie

Jak wspomniałam, kuchnia hiszpańska jest pod wpływem handlu, który jest ściśle związany z Hiszpanią. Poza tym, Hiszpania była podbijana przez wiele państw, co miało niezaprzeczalny wpływ na jej potrawy. Przepisy zależą też od regionu, np. od tego czy jest dostęp do morza. Mówi się, że Hiszpanię pod względem kulinarnym można podzielić na sześć stref, jednak nie wlicza się w to Wysp Kanaryjskich czy Balearów. Niezaprzeczalnie, najpopularniejszymi składnikami kuchni hiszpańskiej są oliwa z oliwek, oliwki, czosnek, cebula, pomidory, papryka i szynka. Na wybrzeżu dochodzą do tego owoce morza i ryby. Co jada się w Hiszpani? Zaczniemy od śniadania!

Śniadanie w Hiszpanii

Co zjeść na typowe, hiszpańskie śniadanie? Propozycji jest sporo. Jedną, prosta i popularną będą Pan con tomate czyli tosty z pomidorem. Prosty przepis, który bez problemu powtórzymy w domu, pod warunkiem, że mamy naprawdę dobre pomidory. Kolejną śniadaniową propozycją będzie churros. Znane prawdopodobnie wszystkim, pręciki z ciasta, smażone w oleju, do tego często posypane cukrem pudrem są jedzone na śniadanie. Żeby tego było mało, możemy domówić czekoladę, w której churros będziemy maczać.

Żeby nie było, to nie wszystkie hiszpańskie potrawy, które zjemy na śniadanie. Osobiście bardzo lubię Tortilla de patatas, czyli omlet zrobiony z ziemniaków, jajek, często cebuli czy papryki. To naprawdę pożywne śniadanie, którego warto w Hiszpanii spróbować. Możemy później przygotować je w domu lub kupić na tematycznym tygodniu w którymś markecie. 🙂

To oczywiście nie wszystkie propozycje na tradycyjne, hiszpańskie śniadanie. Ciasteczka moczone w kawie, torrijas czy też smażone bułeczki empanadas. Co zjeść na śniadanie? Tu można wymieniać naprawdę długo!

Przystawki w Hiszpanii, czyli tapas

Chyba każdy, kto był Hiszpanii już ich próbował. W ten sposób najszybciej można poznać tradycję kuchni hiszpańskiej czy też szybko posilić się pomiędzy zwiedzaniem atrakcji. Czym właściwie jest tapas? To przystawki, podawane w barach, najczęściej zamawiane do picia. Możemy zamówić różnorodne specjały, w zależności od regionu Hiszpanii i baru czy też restauracji. Popularne są oliwki, patatas bravas czyli ziemniaczki smażone w oleju.z czyli smażone w głębokim oleju, owoce morza (np. krewetki), sałatka jarzynowa, tortilla, kiełbasa, małe kanapeczki… Wybór jest naprawdę duży, a ceny zaczynają się od 1 euro. Moim zdaniem to najlepszy sposób na poznanie specjałów kuchni hiszpańskiej.

Co zjeść na obiad w Hiszpanii?

To chyba najczęściej powtarzane pytanie, odnośnie narodowej kuchni hiszpańskiej. Takich potraw, których warto spróbować podczas wakacji w Hiszpanii jest naprawdę dużo.  Zacznę jednak od ważnej wskazówki. W Hiszpani obiad je się najczęściej pomiędzy 13:00 a 17:00, jednak zależy to od restauracji.  Wtedy też jest dużo ofert lunchowych, np. przystawka oraz danie główne, często z deserem. Takie zestawy często mają też niższe ceny. Co zje się na obiad w Hiszpanii? O tym piszę poniżej. Zanim zaczniemy główne danie, możemy zjeść przystawki. Jakie? Na przykład Croquetas de Jamon, czyli krokieciki z szynki, sałatkę z tuńczykiem czy awokado, owoce morza, takie jak pieczone kalmary i o wiele więcej.  W Andaluzji warto spróbować berenjenas fritas czyli smażonego bakłażana z melasą. Ciekawa przystawka, którą później można zrobić w domu.

Sprawdź również:  Gran Canaria: atrakcje i piękne miejsca. Co zobaczyć?

Hiszpańskie zupy

Na przystawkę możemy też zamówić hiszpańską zupę. Typowym, tradycyjnym daniem będzie gazpacho, czyli chłodnik. Gazpacho to hiszpańska zupa podawana na zimno. Idealna w trakcje gorących dni, kiedy potrzebujemy coś zjeść i przy okazji lekko się schłodzić. Gazpacho przygotowuje się między innymi z pomidorów, ogórków, papryki, oliwy oraz czosnku (wszystko drobno zmielone, czasem posiekane). Oczywiście, zupa różni się od miejsca i regionu, w którym jest podawana.

Tu znajdziesz przepis na gazpacho, które zrobisz w domu!

Typowo regionalnym chłodnikiem, który można zjeść w Andaluzji będzie salmorejo – to kolejny chłodnik bazujący na pomidorach, tylko gęstszy za sprawą dodanego do niego chleba. Wszystko jest zmiksowane. Moim zdaniem warto spróbować i porównać obydwa chłodniki, choć osobiście jestem zwolenniczką gazpacho.

W Hiszpanii są też zupy na ciepło, rozgrzewające, ale myślę, że większość z Was szuka porad na wakacje, więc póki co przy tym zostanę.

Paella w Hiszpanii

Wracając do potraw, zdecydowanie, najbardziej popularną jest paella. Paella to danie bazujące na arroz, czyli na ryżu. Hiszpania może pochwalić się wieloma różnymi daniami, ale moim zdaniem paella jest jedną z najpopularniejszych potraw. Co warto wiedzieć, to to, że mamy bardzo dużo różnych odmian paelli. Jeśli nie posmakowała Wam jedna, nie oznacza to, że tak będzie z innym rodzajem. Osobiście najbardziej lubię odmianę valenciana, która jest najbardziej delikatna i klasyczna (z mięsem z kurczaka). Inne rodzaje to m.in. paella mixta – paella z owocami morza i mięsem, paella con verduras – paella z warzywami, paella de marisco – z owocami morza.

Jeśli jednak z ryżem jest ci nie po drodze, znajdą się inne rozwiązania. Na przykład różnorodne przepisy kuchni śródziemnomorskiej, zawierające ryby. Nikogo nie zdziwi, że w Hiszpanii jest naprawdę duży wybór ryb z Atlantyku i Morza Śródziemnego, i oczywiście podobnie jest w przypadku owoców morza.

Ryby, owoce morza i mięsa w Hiszpanii

W Hiszpanii nie brakuje ani świeżych ryb, ani owoców morza. Popularne są również mięsa. Wybór jest naprawdę duży, czego w takim razie warto spróbować w Hiszpanii? Do wyboru mamy ośmiornice, krewetki, raki, kraby, różnego rodzaju ryby, popularne są często sardynki. Jadąc do Hiszpanii warto się przygotować na różnorodne dania, serwowane w zależności od knajpy. Wiele nowoczesnych knajp ma różne „wariacje” tradycyjnej, hiszpańskiej kuchni.

Sprawdź również:  Delfiny na Teneryfie.

Jeśli nie jecie owoców morza ani sardynek, nie martwcie się. Do wyboru są również gulasze, poza tym w Hiszpanii można zjeść oczywiście i pizzę, i lazanię. Mamy często punkty z kuchnią meksykańską, co jest ciekawym urozmaiceniem potraw regionalnych.

Napoje w Hiszpanii: wino, kawa i o wiele więcej

Będąc w Hiszpanii, na pewno będziecie chcieli spróbować sangrii. To wino podawane z lodem i owocami, słodkie i smaczne jest częstym dodatkiem do obiadu. Moim zdaniem warto spróbować, nie jest mocne i lekko orzeźwia w upalny dzień.

Poza tym, w Hiszpanii mamy do wyboru bardzo dużo win regionalnych. Niektóre są wzmacniane, jak na przykład Manzanilla. To białe, wytrawne wino pochodzące z Andaluzji, a dokładniej regionu Jerez. Nie jest to moje ulubione wino, ale warto spróbować i ocenić samemu.

Jak już jesteśmy przy napojach, na Wyspach Kanaryjskich, w szczególności na Teneryfie warto spróbować barraquito. To warstwowa kawa z dodatkiem likieru (likier 43), słodka i smaczna.

Czego warto spróbować w Hiszpanii?

Popularnych dań kuchni hiszpańskiej jest naprawdę dużo. W tradycyjnej kuchni Hiszpanii króluje również szynka hiszpańska (Jamon Iberico), wcześniej wspomniane ziemniaczki patatas bravas. Za to na wyspach kanaryjskich podaje się Papas Arrugadas: małe ziemniaczki, na których osadza się warstwa morskiej soli. Je się je z sosami Mojo Rojo i Mojo Verde.

Opcją, którą testuję we wszystkich krajach są chipsy. Może zabrzmi to dziwnie, ale w Hiszpanii wybór jest zupełnie inny niż w Polsce. Najdziwniejsze są te o smaku smażonego jajka! Nigdzie wcześniej takich smaków nie widziałam. Z dziwnych smaków, można spróbować dżemu z cebuli.

Tradycyjna kuchnia hiszpańska to naprawdę długi temat. Ten wpis to wspaniałe wprowadzenie do przygody ze smakami, które tam znajdziecie!

Lubice kuchnię hiszpańską? Jeśli tak, to czekam na Wasze polecenia!

Sprawdź inne wpisy z tej serii:

Artykuł powstał w smacznej współpracy z portalem przepisy.pl 🙂

7 KOMENTARZE

  1. Fajny przewodnik, można pokombinować coś we własnej kuchni jeśli chwilowo nie wybieramy się do Hiszpanii. Choć wiadomo że najlepiej smakuje na miejscu 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj