Wiosna jest cudowna. Dzień się nadal wydłuża, ptaki zakładając gniazda głośno świergoczą. A choć nie ma zbyt wielu warzyw, to wszystko co kwitnie może zostać… zjedzone. Choćby kwitnące kasztany- suszone kwiaty można parzyć w ciężkich, kobiecych chwilach, a starsi szczególnie chwalą sobie domową nalewkę. Dziś jednak skupię się na miodzie, który możemy wykonać samemu. Miodzie? Tak. Jednak miód z mniszka, o którym dziś piszę często nazywany jest też syropem, bo ma płynną formę.

Wpis z serii Przepisy z końca świata

Jak zrobić miód samemu?

Zanim przejdę do przepisów, trzy porady:

  1. Kwiaty najlepiej zbierać, kiedy są dobrze rozkwitnięte.
  2. Kwiaty zbieramy w dzień, kiedy są najbardziej otwarte.
  3. Najlepiej kwiaty po zerwaniu rozłożyć na np. papierze, żeby muszki z nich wyszły (później ciężko się je wybiera).

Taki miodek dodaję m.in.  do herbaty, czasem do ciast czy deserów.

Uwaga! Mówi się, że termin przydatności takiego miodku w zamkniętym słoiczku to maksymalnie parę miesięcy. Sprawdziłam- po roku u mnie był w porządku 😊przepis na miód z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka

Mój faworyt. Po prostu pachnie wiosną i tak też smakuje.

Przepis na miód z mniszka

Skład:

  • 1 litrowy słoik kwiatów mlecza,
  • 0,75- 1 litr wody (nie więcej!),
  • 0,7 kg cukru,
  • 2 cytryny.

Przygotowanie:

Kwiaty zalewam wodą i gotuję 15- 20 minut na małym ogniu. Odstawiam wywar w chłodne miejsce, na minimum 12 godzin lub dobę.  Po tym czasie wywar odcedzam i dodaję do niego sok cytrynowy i cukier.  Ponownie gotuję do czasu, aż uzyskam konsystencję lejącego miodu. Wrzący przelewam do słoiczków i obracam. Uwaga! Mi za pierwszym razem konsystencji nie udało się uzyskać, dlatego lepiej dać mniejszą ilość wody, jeśli zależy nam na mniej płynnej konsystencji.miód z mniszka

Miód ze stokrotek

Uzbieranie litrowego słoja stokrotek jest sporym wyzwaniem. Dlatego pół litra stokrotek spokojnie wystarczy. 😊

Przepis na miód ze stokrotek

Skład:

  • Pół litra stokrotek
  • 0,3 litra wody
  • 200 gram cukru
  • Pół cytryny

Przygotowanie:

Podobnie jak w przypadku mniszka, zalewam kwiaty wodą, gotuję 15 minut. W chłodnym miejscu trzymam przez minimum 12 godzin, później odcedzoną wodę gotuję z cukrem i przelewam do słoiczków. Obracam, żeby pokrywka złapała. Później przenoszę do piwnicy.

Czytaj również:  JAK SIĘ MIESZKA W AMERYKAŃSKIM MOTELU? MOJA HISTORIA.

Miód z liliaka (zwykłego, ogrodowego bzu)

Mimo, że bez pachnie najpiękniej na świecie, to miód z niego jest moim zdaniem najmniej słodki (i przez to, smaczny). Jednak… to moje zdanie, a Wy możecie zrobić miodek choćby na próbę.

Przepis na miód ze zwykłego, ogrodowego bzu

  • 3 duże gałązki bzu (obrywam same kwiaty)
  • Pół litra wody
  • 400 gram cukru
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Kwiaty z wodą gotuję 15 minut. Odstawiam na minimum 12 godzin, później odcedzam i sam wywar gotuję z cukrem i sokiem z cytryny. Wrzący przelewam do słoiczków.

Pozostałe przepisy na miód z kwiatów

Mi w zeszłym roku nie udało mi się zrobić dwóch miodków:

  • Miodu z czarnego bzu
  • Miodu lawendowego

Dlatego, mam nadzieję, że jeszcze w tym roku dopiszę powyższe przepisy. Ciekawa jestem, czy robicie miody z kwiatów albo stosujecie inne przepisy. Dajcie znać w komentarzu.

Buziaki,

9 KOMENTARZE

  1. Ja bym chciała poznać magiczny sposób jak zrobić miodek z mniszka czy bzu bez użycia cukru. Raz się połasiłam, kupiłam gotowy miodek od rzemieślnika, niestety problem w tym, że ja bardzo nie lubię smaku cukru i… nie byłam w stanie tego miodku jeść… Od tamtego czasu zastanawia mnie, czy jest jakiś sposób, aby to obejść 🙂

    • Czytałam, że cukier kokosowy może być niezłym zamiennikiem, ale póki co- jeszcze nie próbowałam. I szczerze mówiąc też wolałabym dać coś innego, ale poki co pomysłu brak.

      A jak wolisz mniej słodki to ten z bzu będzie Ci pasował zdecydowanie. Z mniszka jest najbardziej intensywny.

  2. Te przepisy są tak proste, że aż trudno uwierzyć, że miód można zrobić samemu w domu! Mam pełno mlecza na działce, muszę go wreszcie odpowiednio wykorzystać 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here