Jak uprawiać rzodkiewkę?  Poradnik dla początkujących ogrodników

Nie ma co ukrywać- rzodkiewka jest łatwa w uprawie. Dlatego nawet jeśli nie masz ręki ogrodnika albo po prostu to będzie Twój pierwszy raz z ogródkiem- warto wysiać rzodkiewkę. Efekty są widoczne gołym okiem, a rzodkiewka jest niezaprzeczalnie smaczna. Poza tym, że to jeden z moich ulubionych wiosennych składników kanapek, to jest też bardzo zdrowa.

Więcej o prowadzeniu ogrodu przeczytasz tutaj: Prowadzenie ogródka warzywno-owocowego- jak zacząć?

Kiedy można siać rzodkiewkę?

Tak naprawdę sianie rzodkiewki można zacząć już od początku marca. Siać ją można aż do maja oraz od lipca do września. O sianiu rzodkiewki warto wiedzieć kilka rzeczy, które nie tylko pomogą wyhodować idealną rzodkiewkę, ale też zaoszczędzą miejsce na ogródku.

Tak wygląda, kiedy wychodzi z ziemi.

Jak siać rzodkiewkę?

Nasiona rzodkiewki sieje się do gruntu, wyznaczamy najlepiej sznurkiem rzędy co 10-15 cm i robimy rowki o głębokości 2-3 cm. Nasionka oczywiście przysypujemy. Po kilku dniach (powiedzmy 4-7) powinny się pojawić pierwsze oznaki rzodkiewki. Przez cały czas warto regularnie podlewać grządkę, poza tym co jakiś czas (np. raz w tygodniu) warto wyrwać otaczające chwasty.

Rzodkiewka w fazie wzrostu

Ogrodnicza ciekawostka

Jeśli wysiewasz również marchew czy pietruszkę, możesz wysiać razem z nimi rzodkiewkę. Wyznaczają rzędy, pomagają zaoszczędzić miejsce, a marchew czy pietruszka wschodzą o wiele później i im to nie przeszkadza. 😊

Ile trwa wyhodowanie rzodkiewki?

Około 3-4 tygodni od siewu rzodkiewki można już zrywać. Wtedy nadają się do jedzenia. Ważne jest to, żeby nie rosły zbyt długo. Przerośnięte rzodkiewki są po prostu niesmaczne 🙂

Już można zacząć zbiory- tych większych, oczywiście.

Co warto wiedzieć o rzodkiewce?

Rzodkiewka (łac. Raphanus sativus) jest bogata w witaminy (C i z grupy B) oraz w składniki mineralne (potas, siarka, cynk, fosfor i żelaz), a przy tym jest niskokaloryczna ) (100 g-14 kcal). Poza tym, rzodkiewka zawiera kwercetynę – związek o właściwościach przeciwzapalnych.

Rzodkiewka to nie tylko świetne warzywo na kanapki, ale też coraz popularniejsze staje się wykorzystanie liści np. do pesto z liści rzodkiewki. Sama raz je robiłam i pewnie spróuję w tym roku, kiedy będę mogła skorzystać z darów mojego ogrodu.

Ciekawa jestem czy w Waszych ogródkach (lub balkonach) znajdziemy rzodkiewkę?

Sprawdź również:  5 ważnych rzeczy, których się nauczyłam pracując w korporacji

Dajcie znać,


Cześć! Mam nadzieję, że podążycie moim szlakiem w podróży. Chętnie oglądam zdjęcia i filmy moich czytelników, dlatego oznaczajcie mnie w mediach społecznościowych:

Instagram: @ewelina.gac

Facebook: @wposzukiwaniukoncaswiata

Noclegi znajdziesz na booking.com


4 KOMENTARZE

  1. Oj, jak mieszkałem na wsi to i 3 razy w sezonie sie rzodkiewki siało 🙂
    Kiedyś dla zabawy wysiałem na balkonie, też fajnie wyrosła. ( Tylko mało, bo skrzynka nie duża, )

    • Na balkonie jeszcze nie próbowałam, ale co do trzech razy- jak najbardziej. U mnie już pierwsza partia poszła, zaczęłam drugą 🙂

  2. Z Ciebie to jest prawdziwa ogrodniczka!!!! Rzodkiewka z ogródka wygląda zupełnie inaczej niż ta ze sklepu – już nie wspomnę o wyglądzie tych z popularnych marketów. Ja za rzodkiewkami nie przepadam, chociaż w twarożku z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki właśnie nie odmawiam:))))

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj