Jak zrobić prawdziwe, greckie frappe? Przepis na grecką kawę mrożoną

Kto był w Grecji czy choćby na Cyprze, zapewne próbował greckiego frappe. Nie wiem czemu zamiast kupić jeden magiczny składnik, na tygodniowych wakacjach zwykle wydawałam kilkanaście euro, żeby leniwie sączyć zimną kawę.

Jeśli i Tobie marzy się domowe frappe, które smakuje jak w Grecji- sprawdź ten przepis. A jak szukasz przepisu na tradycyjną, grecką kawę, kliknij: Kawa po grecku- jak ją przygotować w domu? Najprostszy przepis

Jak zrobić greckie frappe?

To jest banalne- naprawdę. Bo greckie frappe to po prostu zimna kawa rozpuszczalna, podana z lodem.

Na jedną porcję będziesz potrzebować-

200 ml zimnej wody (ok. ¾ szklanki)

1-2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej typu Nescafe classic (ja daję dwie)

Ewentualnie: łyżeczkę lub dwie cukru, mleko.

Czym miksować frappe?

Spieniaczem mleka, ewentualnie można wstrząsnąć w słoiku lub zmiksować np. w Thermomixie (o tym poniżej).

Autopromocja

ksiazka kierunek zagranica

Frappe bez mleka (lub z mlekiem, jeśli wolisz)

Wodę, kawę i ewentualnie cukier zmiksować przez 10-20 sekund, w przypadku wstrząsania w słoiku, trzeba to robić co najmniej minutę. Po wszystkim można dolać mleko i latem koniecznie dodać kostki lodu. Słomka jest obowiązkowa, bo ciężko bez niej pije się kawę z pianką. Jest to po prostu niewygodne. Podaje się w wysokiej szklance, trochę inaczej niż tradycyjną, grecką kawę- tam niezbędne są filiżanki.

Greckie frappe w Thermomixie

Warto wiedzieć, że kawa pieni się naprawdę szybko i 10-15 sekund na obrotach 6 powinno wystarczyć. Jeśli piana będzie zbyt sztywna i nie będzie widać kawy (jak na poniższym zdjęciu) to po kilku chwilach powinna się pojawić, a piana opadnie.

Frappe z 99% piany 🙂 spokojnie, zaraz opadnie.

Więcej inspiracji znajdziesz na moim Instagramie:

instagram Ewelina Gac

Czy frappe można robić z prawdziwej kawy (nierozpuszczalnej)?

Frappe jakie znamy z polskich kawiarnii na górze ma często bitą śmietanę, a greckie frappe „naturalną” piankę z kawy rozpuszczalnej. Kawa ziarnista raczej takiej pianki nie zrobi, a przynajmniej do tej pory mi się nie udało. Jeśli macie jakiś sprawdzony przepis- dajcie znać 😊 i nie chodzi mi tu o kawę z kostkami lodu.

Γεια μας (ja mas)- czyli greckie „na zdrowie”!

PS. Przepisy na inne kawy znajdziecie tutaj:


Cześć! Mam nadzieję, że podążycie moim szlakiem w podróży. Chętnie oglądam zdjęcia i filmy moich czytelników, dlatego oznaczajcie mnie w mediach społecznościowych:

Instagram: @ewelina.gac

Facebook: @wposzukiwaniukoncaswiata

W niektórych artykułach zawarte są linki afiliacyjne. Kiedy korzystasz z tych linków do rezerwacji noclegów, otrzymuję niewielką prowizję, co pomaga mi utrzymać bloga i dostarczać Ci wartościowych treści. Dziękuję za wsparcie!


4 KOMENTARZE

  1. Cześć!
    Czytam Twój blog już od dłuższego czasu ale jeszcze nigdy nie zostawiłam u Ciebie żadnego komentarza. Jak widać postanowiłam to zmienić 😉 Uwielbiam Twoje wpisy, które są bardzo inspirujące! 🙂 Nie wspominając już o książce. Przeczytałam ją jednym tchem 🙂 Pozdrawiam serdecznie ze słonecznej Chorwacji.

    • Cześć Ewelina, dziękuję Ci pięknie 🙂 mam nadzieję, że u Ciebie majowa pogoda mniej szalona niż w Polsce. Na pewno zimne frappe będzie bardziej pasowało, bo u nas dziś tylko 10*. Pozdrowienia i do usłyszenia!

      • Pogoda dopisuje 🙂 Jest słonecznie i ciepło więc taka kawa byłaby idealna. Muszę spróbować ją zrobić, bo na Twoich zdjęciach wygląda bardzo apetycznie 😀

        • Dziękuję 🙂 może niedługo będzie to “chrowackie frappe” bo tak u Ciebie przypadnie wszystkim do gustu? Oczywiście, latem! 😀

Skomentuj Ewelina Anuluj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

56,500FaniLubię
83,749ObserwującyObserwuj
44,000ObserwującyObserwuj
1,600SubskrybującySubskrybuj